Kulturboom i krisdrabbade Detroit

Detroit är kanske den stad i USA som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen.

Från att varit en tvåmiljonersstad så har den idag krympt till dryga 700 000 invånare. På vissa håll står vart tredje hus övergivet, skolor, bibliotek, fabriker och sjukhus ligger öde och i spillror och fattigdomen är stor.

Men för många amerikaner har det här blivit en perfekt grogrund att skapa något nytt och idag har konstnärer och musiker gjort att staden genomgår en kulturell boom.

Lyssna på reportaget     

Reportaget är gjort tillsammans med frilansjournalisten Marcus Hansson.


På Kosmos hemsida kan du också lyssna på hela programmet med tema Detroit.

Lyssna på fler reportage från Detroit.


Läs hela radiomanuset här:

– Det händer unika saker i Detroit just nu, kulturen är inte lika cementerad här som till exempel New York och Los Angeles, säger ljuskonstnären Mike Zazain som är en av alla de som på senare tid flyttat till Detroit för att vara med om den kulturella boom som pågår just nu.

Den ekonomiska krisen har slagit hårt. Mängder av hus är övergivna. Skolor, bibliotek, fabriker och sjukhus ligger öde och i spillror.
Det har också gjort Detroit till ett av favoritresmålen för så kallade urban explorers. Personer som lockas av stadens förfall och ruiner.

IMG_3165

Den enorma utflyttningen har gjort att många skolor tvingats stänga. De flesta ligger nu övergivna.

Men stadens förfall är bortom ruinporren. En perfekt grogrund att skapa något nytt, inte minst för att det är så billigt att bo i Detroit.

För mindre än 500 dollar kan du köpa ett hus med veranda och egen trädgård.

”You are about to witness the very exciting story of a city and it´s people. That city is Detroit”.

Året är 1965 och i reklamfilmen ”City on the move” sprider borgmästare Jerome P. Cavanaugh drömmen om Detroit som Usas framtida flaggskepp i ett försök att få anordna OS.

”Detroit is daring to reach up. The inner city is becoming an exciting place to live. Convenient to shops, offices and modern schools.”

Då 1965 – var allt möjligt. Bilindustrin blomstrade och Detroits bilar såldes över hela världen. Storslagna byggnader, kontor, skolor, teatrar och salonger smälldes upp en efter en. Men sen kom krisen krypande.

Utbredd fattigdom

Vi har tagit oss in i en övergiven högstadieskola. Överallt ligger möglande böcker. Spräckta handfat, och krossade fönster. Men vi är inte ensamma. I ett hörn av källaren står två män i smutsiga kläder och försöker bända bort ett tjockt järnrör.

– Alla måste ju äta, säger en av männen som har börjat samla skrot i de övergivna byggnaderna.

Krisen inom bilindustrin har drabbat Detroit hårt – arbetslösheten har tagit ett stadigt grepp om stadens invånare och många väljer att flytta.

– Vi har förlorat en stor del av befolkningen, många skattebetalare har flyttat och många bostäder har gått förlorade, säger Marja Winters, vice chef för stadsbyggnadskontoret.

_MG_5072

Marja Winters är vice chef för stadsbyggnadskontoret och visar hur många hus som står övergivna.

Hon suckar djupt när hon blickar över en karta med lila och bruna fält som hänger på väggen. Kartan visar hur många hus som står övergivna i staden.

Staden dras med en hög kriminalitet, och siffran för antalet mord är en av de högsta i hela USA. De övergivna husen spelar också sin roll i statistiken. Husen används ofta som så kallade crackhouses och det är svårt att bekämpa brottsligheten när en tredjedel av staden står övergiven.

Hon visar en annan karta över hur mycket människor i olika stadsdelar betalar i skatt.

Nästan 30 procent av invånarna är arbetslösa. De som har höga inkomster har flytt ut i de rika förorterna och betalar skatt där istället.

Pengarna är slut

Staden Detroit har också höga skulder som inte har blivit lägre av att flera av de styrande i staden varit korrupta. Så Marja Winters och hennes kollegor har knappt några pengar att använda till lösa problemen med arbetslösheten, brottsligheten, de tomma husen och att återigen få fart på ekonomin.

Om vi får några resurser så kanske vi kan göra något åt det. Men som det ser ut nu så har vi inte de resurserna, säger Marja Winthers.

Men ur ruinerna och hopplösheten växer också möjligheterna. De senaste åren har en kreativ boom slagit rot i Detroit och från klubbarna hörs nyskapande musik och överallt syns konstprojekt och gatukonst som vill sprida nytt hopp bland invånarna.

Nyligen kom även den världsberömda gatukonstnären Banksy hit för att göra sitt avtryck.

Ur förfallet kommer inspirationen
_MG_4686

Phil Lauri från konstkollektivet Detroit Lives! visar upp en av sina målningar.

– Det är väggmålningar med budskap, säger Phil Lauri.

Vi åker runt i en bil med Phil Lauri som driver konstkollektivet Detroit Lives! Han visar sina målningar som han och hans kompisar har gjort för att göra staden levande igen. Det är målningar med positiva budskap, berättar Phil Lauri.

Med kulörta färger och med gammaldags typsnitt ser de nästan ut som reklamskyltar från 50-talet.
Vakna upp och börja drömma – eller Detroit lever – är några av budskapen.

– Det är svårt att inte se förfallet som hela tiden stirrar på en, säger Phil Lauri. Men det skapar också någonting. Konsten blir ett uttryck för hopp och för en framtida lösning, säger han.

– Här ligger Grand Quarters – en före detta konsertlokal. Det var en av de första platserna där Steve Wonder spelade.

Vad är det nu?
– Nu är det ingenting. Bara ännu ett igenbommat ställe.

I USA jämför man gärna Detroit med Berlin. Två städer som båda har med mängder med övergivna hus och utbredd fattigdom.

På den lokala radiokanalen WDET har man till och med startat serien The Detroit-Berlin Connection där man avhandlar städernas likheter. Men Phil Lauri tror menar att Detroit har långt kvar innan det blir som i Berlin.

– Städer som Berlin och Turin i Italien har redan gått igenom en gentrifiering och de länderna har också investerat i städerna, menar Phil Lauri. Där har ödelagda fabrikerna rustats upp till moderna kontorsloft, men Detroit ligger ännu i sin linda och väntar på att det ska hända, säger han.

Den kulturella boomen – ett faktum

Det är så klart svårt att mäta pulsen på stad för att se om den verkligen genomgår en kulturell boom. Men ett exempel på att Detroit gör det är Eastern Market. En stadsdel där man kan börja ana det nya.

_MG_4248

Earth Works är en av tusen urbana odlingar runt om i Detroit.

Husen är inte jämngråa och flagnande utan målade i kulörta färger. En stor marknad ligger placerad i mitten och här säljs mat som producerats på de upp till 1 000 urbana odlingarna som finns runt om i staden. Många av dom på övergivna tomter.

I en jättelokal i ett av marknadens hörn har Aragorn Steiger och hans kompisar hyrt in sig för att genomföra en mängd olika kreativa projekt. Han drar med oss runt i den gamla fabrikslokalen som är överröst med elektroniska komponenter, cyklar och mopeder.

I ett hörn kan man svetsa, i ett annat byggs en ljudstudio för 3D-ljud.

Aragorn Steiger säger att den kulturella boomen i Detroit faktiskt har blivit ett faktum.

– När jag var yngre var alla väldigt negativt inställda till Detroit. Men det har förändrats. Det är många som kommer hit just nu, säger Aragorn Steiger. Här kan de köpa hus och får en möjligt att leva billigt. Kreativiteten har blivit som en ny ekonomi, säger han.

Köpte hus för en dollar

Aragorn Steiger berättar att han själv köpte sitt eget hus som 19 åring för en dollar av staden. Det gav honom ekonomiska möjligheter att syssla med det han ville.

– Nu kan jag göra vad jag vill som till exempel att resa. Jag har nästan inga omkostnader, säger han.

Vi åker runt i Detroit och överallt hittar vi platser där unga människor gått ihop, köpt lokaler och gör konst och musik.

_MG_3789

Tågstationen byggd 1912 ekar tom. Men nu vill några konstnärer bygga om den till galleri.

Den gigantiska och övergivna tågstationen byggd 1912 har blivit själva symbolen för det övergivna Detroit. Här vill några konstnärer förvandla den ekande vänthallen till ett galleri.

Inte långt därifrån ligger The Artist Village där flera konstnärer gått ihop och skapat en helt ny stadsdel – med konstskola för barn, restauranger och caféer. En genomgående tanke är att försöka bygga bort förfallet och också riva de hus som står övergivna.

– Invånarna måste ställa sig upp, dra på sig stövlarna och börja jobba, säger John George som ansvarar för rivningsarbetet. Han har varit med och rivit över hundra hus. Och kanske är det som han säger: Vill man att nåt ska hända kan man inte förlita sig på någon annan än sig själv.

– Just nu håller vi på att skapa ett nytt Detroit. Alla är välkomna.




Du gillar kanske också...