Cash is King
Varje år stjäls koppar för flera hundra miljoner. Stölderna leder till stora tågförseningar, samtidigt som gravar plundras i tjuvarnas jakt på koppar.
Enligt polisen skulle stölderna minska om ingen var beredd att köpa den stulna kopparen.
I Kalla fakta ger jag och journalisten Jonas Alsgren oss ut med dold kamera. Med oss har vi stulen koppar som vi fått av polisen.
Vi vill se – är metallhandlarna beredda att köpa den stulna kopparen?
Se reportaget nedan:
Mer i media efter publiceringen:
SvD | ”Stoppa kontanthandeln med metall”
Aftonbladet | Företag bryter förbud vid kopparköp
Expressen | Så luras polisen av kopparhandlarna
Expressen | DNA ska avslöja koppartjuvarna
P4 Örebro | Trots eget förbud så köper branschen koppar kontant
Läs mer på Kalla faktas hemsida.
Läs hela tevemanuset här:
– Kolla här! Wow! Håller de på och river här? Det är sådana här ställen jag gillar. Titta, där finns det ju koppar! Det är det där jag gillar att vara på, men det är rivning alltså. Fan alltså att jag inte har sett det där – sånt där struntar jag i, det går jag in i, även om man inte får det.
Vi är ute och åker bil med kopparsamlaren Mika i Stockholms förorter.
Vem är det som köper det här sen då?
– Ja, det är metallskrotarna.
– Jag säger att vi besvarar allt skriftligt, säger en VD på ett av metallföretagen.
Men nu är vi ju här.
– Ta bort den jävla kameran. Har du trögt att fatta på något jävla vis.
Kvällens Kalla fakta handlar om det koppar – och kopparstölder, en kriminell verksamhet som orsakar stora samhällsproblem.
Kyrktak stjäls, tågtrafik ställs in å gravar skändas -allt pga stölderna.
Men var tar kopparen vägen?
Utrustade med dold kamera reste vi runt i Sverige med stulen koppar som vi ville sälja, och ni ska senare få följa med mig in hit.
Men vi börjar från början med kopparen som försvinner:
– Kopparstölderna sker ju på alla möjliga sätt, man klipper ju kablar, elkablar, signalkablar som man kan hitta, och det här är ju en väldigt farlig miljö att vara i, så att de människor som gör det här tar ju otroliga risker, folk stryker ju med, säger Helga Valdimarsdottir, projektledare Trafikverket.
Tågen står stilla på grund av stölderna
Vi är i Göteborg och träffar Trafikverkets underhållsteam. Flera gånger i veckan måste de rycka ut för att koppartjuvar varit framme.
– Alltså det som stjäls är ju bland annat spårledningskablar, driftjordskablar och andra jordkablar. Här har vi tex en jordkabel och där vi har jordat den här stolpen, det är ju mycket utifrån att de som jobbar här ska kunna vara säkra. Sedan har vi ju kletat in med fett och annat äckligt för att de ska vara svåra att ha att göra med och inte är så mysiga att ta i, det är ett sätt att försöka förhindra och minska stölderna, säger Helga Valdimarsdottir projektledare Trafikverket.
Koppar är en metall som utvinns ur malm. Koppar är hållbart och lätt att återvinna. Den leder också ström väldigt bra och används därför i många elkablar.
Vad händer då när de stjäl en sådan här kabel?
– Det beror ju på vilken kabel man stjäl men den som tar en signalkabel då går ju tåget i stopp, tåget får inte köra och folk är fast på tågena
Förra året stod tågen i Sverige stilla två timmar varje dag på grund av kopparstölder.
Kostnaden för samhället blev minst 70 miljoner kronor.
– Ibland är det den absolut största förseningen per vecka är på grund av kopparstölder. Det är så frustrerande för oss som håller på med underhåll.
– Varmvatten rör skulle jag tro att det här är… säger kopparsamlaren Mika och lyfter upp ett kopparrör ur sin kärra.
Tjuvarna kan tjäna upp till 50 000 i månaden
Mika är före detta hemlös. Han livnär sig på att samla koppar och sälja den vidare.
– Jag försöker göra på så vis i alla fall att jag inte trampar några på tårna, och vems det här nu är egentligen, det skiter jag i.
Innan han säljer kopparn tar han bort plasten från ledningarna.
– Nu skalar jag så att jag tar bort det här skalet, då kommer den här kopparen att vara värt mera det blir 35 kronor kilot istället för fem kronor kilot.
Priset på koppar har stigit kraftigt de senaste åren. En koppartjuv kan tjäna upp till 50 000 kronor i månaden.
Vad ska du göra av det här då?
– Det här ska jag gå till skroten och sälja, köpa cigaretter och mat.. och sen söka nytt.
Omsätter hundratals miljoner
Koppar stjäls från byggarbetsplatser , kyrkogårdar, och järnvägar. Polisen uppskattar att handeln med stulen koppar omsätter hundratals miljoner kronor varje år.
Det finns ligor men främst är det enskilda kriminella som stjäl för att få pengar till droger.
– Vi har svårt att göra någonting konkret i detta. Vi griper tjuvar varje vecka i detta som har begått metallstölder och vi tar mycket i beslag, men de är ute väldigt fort igen. Normalt får de inte sitta någonting utan de får villkorligt straff eller kanske böter och de gör att de fortsätter natten efter igen, säger Johan Lundberg polisen Västra Götalands län.
En del kopparstölder innebär direkt fara för allmänheten. I ett köpcentrum i Malmö höll det på att sluta i en katastrof.
– Här har vi alltså vår naturgasledning, och det var här det hände, det var här de ryckte ned ledningen, säger Maria Hall-Persson, centrumledare Caroli City.
Vad hände då?
– Ja, det var ju nattliga besökare som antagligen hade spanat in detta tidigare, och tyckte att de i lugn och ro skulle kunna rycka med sig kopparröret. Och det som hände var ju naturligtvis att gasen läckte ut i garaget, säger hon.
Hela köpcentrumet kunde ha exploderat
En ronderande nattvakt avbröt stölden, men gas hann läcka ut. Vakten fick föras till sjukhus.
– Ja, alltså om tillräckligt mycket gas slipper ut, det var relativt mycket gas här också, och om någon tänder en cigarett och vi har 650 lägenhet i rak anslutning här ovanför så hade ju hela bygget kunna explodera.
…och köpcentret också?
– Ja, det också.
I Sverige finns runt tusen företag som handlar med metaller. De återvinner bland annat koppar från industrier och privatpersoner. Enligt polisen skulle kopparstölderna kunna stoppas om de här företagen slutade betala kontant för den koppar som kommer in.
– Tjuvarna är ju ute efter kontanta pengar, många av dem har inga konton, de kan inte handla på bank, och de vill komma åt kontanta pengar, och det här är ett lätt sätt att komma åt de här kontanta pengarna. och det här är ett lätt sätt för dem att komma åt kontanta pengar, säger Johan Lundberg polisen i Västra Götaland
Vad skulle hända om man tog bort kontanthanteringen?
– Jag tror bara därigenom så skulle vi minska stölderna.
Hur mycket?
– Alltså man kan inte säga exakt siffra men ordentligt, för det är på det här sättet som man försörjer sig, man stjäl på natten, säljer på morgonen och så har man sina tusenlappar i handen och kan fortsätta sitt missbruk eller vad man nu gör, säger han.
För att få stopp på stölderna har branschorganisationen Svenska Järn infört ett förbud mot kontanthantering.
– Alla affärer ska överföras via konton, även om det är privatpersoner som kommer in med lite garageskräp. Det finns i dag system för att överföra det till konto – i och med att det är kontoöverfört så kan vi lättare spåra, vem som har sålt, säger Åke Larsson på Svenska Järn.
Men följer landets metallföretag de här reglerna? Frågar de ens var kopparn kommer ifrån?
Får stulen koppar av polisen
Av polisen får vi låna en kartong med beslagtagen koppar. Med hjälp av en dold kamera vill vi undersöka om företagen är beredda att köpa kopparn kontant.
Vi besöker en av metallhandlarna med dold kamera.
Köper ni koppar eller?
– Ja.
Vad får man per kilo?
– 38 tror jag.
Kan man få cash?
– Nej. Du måste ha ett kontonummer.
Varför då?
– Ja, det är regler bara, det är inte jag som styr över.
Okej. Men vet du något ställe där man kan få kontantbetalning?
– Nej, alla har ju gått ifrån det mer eller mindre.
Okej, tack.
Hos det här metallföretaget blir det ingen affär. Men finns det andra som VILL köpa? Strax ska vi ut på en resa bland landets metallföretag.
– Jo vi köper, men det här har inte suttit i någon villa hörru.
Det är inte jag som har rivit det.
– Nej just det.
— REKLAM–
För de kriminella som stjäl koppar är ingen plats helig. Landets kyrkogårdar är hårt drabbade.
– Alla känslor väcks upp till ytan för det är ändå något som berör oss allihop det som händer på kyrkogården. Vi ska ju alla hamna här någon gång, säger Patrik Blomberg kyrkogårdschef i Gävle.
Kyrkogårdar är hårt drabbade
Här på gamla kyrkogården i Gävle har man haft flera kopparstölder. Både statyer och stuprännor har stulits. Gärningsmännen har till och med gett sig på gravarna.
– Nu kommer vi strax till en kopparurna där förövarna försökte stjäla, och det som var allvarligt med det här, det var att askan låg i urnan, och när man stod på staketet och bände loss den här kopparurnan så hällde man sedan ut askan efter Kjellerstedt ut på graven. och Kjellerstedt är den som är först kremerad i Sverige, berättar Patrik Blomberg.
– Och det här med att hitta askan, det var det värsta vi har varit med om.
Ja vad tänker du om det?
– Jag förstår inte hur de har kunnat gå vidare när de upptäckte, de måste ha upptäckt innan de fick loss på urnan att det låg aska i den här men man brydde sig inte om det, jag saknar ord, jag förstår inte.
Kyrkogårdar över hela landet är drabbade. Bara i Stockholm har nästan 100 gravar skändats de två senaste åren i jakten på den värdefulla metallen.
– Det stora problemet är att ju att det finns köpare, för finns det inte köpare då har man ju inte skapat en marknad.
Vi utrustar oss med dold kamera
Med dold kamera vill vi undersöka om metallföretagen bryter mot polisens och branschens uppmaning att inte betala ut kontanter. Av polisen har vi fått låna beslagtagen koppar. Är företagen beredda att köpa?
Vi går in till ännu en metallhandlare och spelar in med dold kamera.
Köper ni koppar, eller?
– Jaa.
Jag har ganska mycket, 300 kilo eller nåt.
– Jaja, var har du bilen nånstans?
Ja jag har den här borta
– Nä för du kom väl inte med bussen.
Nä precis. Men vad får man för…?
– Är det sånt här koppar alltihopa?
Ja, ungefär. Det är lite kabel också.
Den här metallhandlaren vill gärna köpa av oss. Vi får ett pris på 33 kronor kilot.
– 33 gånger 300 kilo?
300 ungefär. Jaa.
– 9900.
9900. Men betalar ni cash då eller?
– Ja.
Ok.
-Du får dom när du går härifrån.
Utan papper då?
– Ja.
Vi besöker flera metallföretag och det blir snabbt uppenbart att många inte bryr sig om branschens regler.
Hallå. Kopparskrot, köper ni det?
– Ja det köper vi.
Det är prima koppar.
-38 kr
38 kr per kilo. Så hundra kilo vad blir det
– Ja det blir 3800.
Och ni betalar ut kontant?
– Ja det gör vi.
Ännu en skrothandlare är beredd att köpa vår stulna koppar.
Du betalar kontant va?
– Jaja.
Och om man…500 kg…skulle du kunna ta emot så mycket?
– Ja det kan jag väl göra. Om du har någon vettig förklaring till var du har fått det ifrån.
Vi håller på och river i en fastighet.
– (skrattar)…Ja alltså 500 är inga problem, absolut inte. Bara jag vet om det innan. Jag springer inte med j-vla massa pengar i lummorna, utan det får jag ju fixa, så att det är inga bekymmer.
För vi skriver väl inga papper eller så?!
– Nej det är ju inte nödvändigt om du inte vill.
14 av 21 ville ge oss kontanter
Kalla fakta har besökt 21 metallföretag över hela landet. 15 av dessa 21 företag var villiga att ge oss pengar direkt i handen, trots branschens förbud.
Några av de vi besöker ställer frågor om var kopparn kommer ifrån. Men de flesta frågar inget alls.
– Jo vi köper, men det här har inte suttit i någon villa hörru.
Det är inte jag som har rivit det
– Nej, just det. Men ta med dig den här igen och så kommer du tillbaka med det andra. Så köper vi det serru.
Betalar ni cash då eller?
– Ja. Det kanske vi kan göra.
Pris?
– 37 får du för det där.
Den här metallhandlaren säger att han vill ha papper på vem som äger kopparn. När vi säger att vi inte har något intyg ger han oss råd vad vi ska skriva:
Men vad borde det stå i intyget?
– Att du då vad du nu heter har rätt att sälja den här kopparen och jag har fått det av den och den.
Men vad brukar det här sitta i då om jag frågar så?
– Det kan ha suttit i en varmvattenberedare eller i en värmeväxlare eller nåt sånt. River man en villa så är rören oftast långa och raka då är man inte så jävla dum att man gör en ring utav det. Utan då tar man det som det är.
Men om det står att det är från en värmeväxlare så är det ok?
– Ja det är okej och vem det är som äger det om du inte äger det.
Men det går bra med ett vanligt A4 med bläck?
– Jajaja, det behövs inga tumavtryck på grejerna.
Men vad bra. Då kommer jag tillbaka.
– Gör så du.
Får tips om hur man undviker polisen
På ett av metallföretagen får vi till och med råd om hur vi ska göra för att undvika polisen.
– Om det inte är så här att de har sett dig på en plats. Du har lyckats få bort kopparn. Du står kvar där på platsen och legitimerar dig för snuten och säger jag har inte snott nåt. Misstänker dom dig fortfarande kan du ju få span på dig. Och då kan de helt enkelt komma hit efter dig.
Så hur gör man då?
– Ja då lämnar du inte in.
Då lämnar jag inte in?
– Nä. Då får du skicka nån annan som lämnar in. Som får dina pengar. Som du litar på.
Men 33 var om allting ser ut så här?
– Ja. Inga lödningar eller kopplingar då är det prima.
Tack då vet jag.
– Cash is king!
Kalla faktas programledare Lena Sundström går in på skroten. Hon går fram till några killar i arbetskläder:
Hej Lena Sundström heter jag. Jag kommer från TV4:s Kalla fakta. Vi söker XX…
– XX. Okay om ni väntar lite då.
Du gjorde väldigt tydligt också hur man lurar polisen. Hur man ska skicka någon annan.
– Nej men lägg av, lägg av. Har du kameran på nu?
Du känns inte vid det här?
– Då tar du och tar bort det här helt och hållet.
Efter en stund kommer metallföretagets VD.
XX här gav oss information om hur vi ska lura polisen. Hur vi ska skicka någon annan med den stulna kopparen i fall det är så att snuten är efter…
– Aldrig i livet, säger VD:n.
Då vill vi ha hennes kommentar till det? Vill du titta på klippet?
– Ta ut den där kameran.
Vill du titta på klippet?
– Släpp ifrån er kameran.
Nej men snälla du – dra inte i vår utrustning. Det här är ju inte för att vi ska vi osjyssta. Det här är ju för att ni ska få möjlighet att bemöta…
– Jag säger att vi besvarar allt skriftligt.
Men nu är vi ju här.
– Ta bort den jävla kameran. Har du trögt att fatta på något jävla vis.
Metallföretaget vi just besökt säljer vidare kopparen till bolaget Stena Recycling.
Stena ställer inget krav om kontantförbud
Stena Recycling har återvinningsanläggningar över hela landet. De är den sista länken i kedjan innan kopparn skickas till smältverk.
Bolaget ingår i Stena Metall, en koncern med närmare 4000 anställda i 14 länder. Stena Metall är en del av Stena sfären – ett av Sveriges största företag.
– Vi har ett ordentligt arbetssätt för hur vi ska försöka minimera risken för att handla med stöldgods, säger Annette Björklund kommunikationschef Stena Recycling AB
Vi visar inspelningen med dold kamera från ett av metallföretagen Stena köper sin koppar av.
Dold kamera: ”Misstänker de dig fortfarande kan de ha span på dig. Då kan de komma hit efter dig”.
Vad säger du när du ser det där?
– Det är ju bedrövligt.
En polis som jag pratat med han menar att ni är som en hälare i tredje ledet, här.
– Ja det här är ju ingenting som Stena Recycling håller på med, vi har ju nolltolerans mot det här, säger Annette Björklund.
Men Stena ställer inget krav på kontantförbud för dom metallföretag de köper koppar av. De kräver inte heller att det finns rutiner för att upptäcka om kopparn är stulen.
Varför har ni inte det här kravet på de här företagen?
– Det är så här att jag har sett det här för första gången nu, och då måste jag gå tillbaka med det, och se är det så att vi kan ställa de kraven och varför är det inte gjort tidigare. Så det behöver jag gå tillbaka till, om det är ett bra sätt att få bort kriminaliteten så självklart ska vi göra det då.
Men ni tjänar ju pengar på de här företagen också?
– Vi vill inte tjäna pengar på sådant som är brottsligt.
– Så länge det finns koppar i samhället så kommer detta att fortsätta, och har vi då många oseriösa metallhandlare som tar emot detta och köper och ger ut kontanta pengar så kommer det här att fortsätta, säger Johan Lundberg på polisen Västra Götaland.
”Man skulle ha aktier i Stena”
I en av Stockholms förorter sliter Mika hårt för att få bort plasten från kopparledningarna.
– Jag säljer till en liten skrot och sen är det Stena som köper det från de skrotarna. Så Stena är då den som säljer utomlands.
Stena Metall menar du?
-Ja, Stena är den sista uppköparen. Det är ju verkligen stort företag, de har ju färjor och grejer. Så där skulle man haft aktier.